Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2007

RETIRO. Στις 6.30 τα ξημερώματα βρέθηκε στο πάρκο του Retiro το πτώμα μίας γυναίκας που δολοφονήθηκε με άγριο τρόπο κατά πάσα πιθανότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής . Το θύμα ονομάζονταν ‘ Maria Saleh ‘ , ήταν 29 χρονών από τον Λίβανο και εργαζόταν, σύμφωνα με την αναφορά της αστυνομίας , ως πόρνη. Το πτώμα βρέθηκε από έναν κηπουρό του πάρκου και έφερε δύο μαχαιριές στην κοιλιακή χώρα . Η αστυνομία αναφέρει πως το έγκλημα πραγματοποιήθηκε , σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις , με κίνητρο επαγγελματικές διαφορές .
Εφημερίδα, Metro Madrid, 20/11/2002






Σάββατο
1.30 τη νύχτα


"Próxima estación...Mar de Cristal"
Η Γραμμή 8 του Μετρό της Μαδρίτης είναι η γραμμή με τους λιγότερους σταθμούς. Κάθε σταθμός έχει μεγάλη απόσταση από τον άλλο και το τρένο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πιάνει ταχύτητες που φτάνουν και τα 120 χμ./ώρα .
Σύμφωνα με μία πτυχή της θεωρίας της Σχετικότητας , όπως αυτή διατυπώθηκε από τον Einstein, ο άνθρωπος όταν ταξιδεύει σε μεγάλες ταχύτητες εξοικονομεί μικρές ποσότητες χρόνου , κάποια κλάσματα δευτερολέπτου , από τη ζωή του . Έτσι αν κάποιος ταξιδέψει από τη Μαδρίτη στο Buenos Aires με αεροπλάνο , σύμφωνα με τη θεωρία, θα είναι λίγο πιο νέος όταν φτάσει στο Buenos Aires από ότι θα ήταν αν δεν είχε πραγματοποιήσει το ταξίδι καθόλου .
Δεν τον ενδιέφερε τόσο το ζήτημα της νεότητας , αλλά η ιδέα ότι η φύση με έναν τρόπο παράξενο ευνοούσε την κίνηση και τη φυγή τον ερέθιζε . Είχε να κοιμηθεί δύο μέρες . Το μυαλό του κουρασμένο από τις σκέψεις , την αϋπνία και τα μαύρα , έπαιρνε εκδίκηση δημιουργώντας κινηματογραφικές εικόνες στο περιβάλλον .
Πλάνο 1 : Η οικογένεια από το Περού , απέναντι , που τον κοιτάζει περίεργα .
Πλάνο 2 : Δύο τύποι από την Κούβα , αριστερά , μιλάνε δυνατά , χωρίς να χρησιμοποιούν σύμφωνα.
Πλάνο 3 : Ένας ‘boludo’ από την Αργεντινή με μαλλιά ψιλομακριά , που φοράει την εμφάνιση της εθνικής και κοιτάζει το άπειρο .
Ήχος : "Próxima estación ... Colombia" ... " Atención " ... " Estación en curva" ... "Al salir tengan cuidado para no introducir el pie entre coche y andén".
Κοιτάζει το παράθυρο και βλέπει το είδωλό του . Τα μάτια του είναι κόκκινα , είναι αξύριστος και έχει χωρίστρα που του καλύπτει το δεξί μάτι .
Η φιγούρα στο παράθυρο του φαίνεται άγνωστη , έχει μία έκφραση ουδέτερη σαν αυτούς που δεν περιμένουν τίποτα . Τρεις λέξεις είναι κολλημένες στο κεφάλι του σαν ιδρωμένο μπλουζάκι από τη ζέστη το καλοκαίρι . Κοιτάζει το βαγόνι . Έχει ένα πράσινο χρώμα. Όλο το βαγόνι έχει πράσινο χρώμα. Όλα πράσινα .
Το πιο επικίνδυνο άθλημα στη Βραζιλία είναι το surfing πάνω στις οροφές των τρένων . Πολλά παιδιά έχουν σκοτωθεί , προσπαθώντας να ισορροπήσουν πάνω σε τρένα που τρέχουν με 180χμ./ώρα .
Σηκώθηκε και πήρε τη στάση του surfer κοντά στην πόρτα στο πίσω μέρος του βαγονιού . Έμεινε έτσι , με το αριστερό πόδι μπροστά και το άλλο πίσω , ελαφρά σκυμμένος , με τα μάτια μισόκλειστα για να προστατευθεί από τον αέρα που δεν υπήρχε , κοιτώντας τον κόσμο μες ‘το βαγόνι .
Ο κόσμος μάλλον δεν γνώριζε ότι εκείνη τη στιγμή ο surfer είχε πράσινη όραση , αλλά ούτε μπορούσε να ξέρει την αιτία της , ομολογουμένως , τρελής συμπεριφοράς του .
" Próxima estación ... Nuevos Ministerios " ... "Correspondencia con" ... "Línea 10" .





















Σάββατο
3.00 τη νύχτα

Η Gran Vía είναι ίσως η πιο όμορφη οδός της Μαδρίτης. Έχει ένα σχήμα μοναδικό. Εάν τη δεις στον χάρτη ή από ένα ελικόπτερο, είναι σαν τα ανοιχτά πόδια μιας μπαλαρίνας που κάνει ασκήσεις εδάφους. Ξεκινά από το κτήριο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών, τελειώνει στην Plaza de España και το «κέντρο του κόσμου» είναι το Callao.
Περπατούσε ανεβαίνοντας την Gran Vía από την οδό Alcalá με την ίδια ουδέτερη έκφραση στο πρόσωπό του. Ο αέρας φυσούσε κουνώντας τη μαύρη του καμπαρτίνα. Σκεφτόταν εκείνες τις τρεις λέξεις που βρήκε στην αραβική σελίδα στο internet όταν έψαχνε πληροφορίες για τον «amor udri». Ήταν άραγε εξίσου σημαντικές για όλον τον κόσμο όσο είναι για αυτόν; Εκείνη τη στιγμή περνά από μπροστά του ένας Εβραίος, από εκείνους με τη μακριά γενειάδα, τις μπούκλες και το μαύρο καπέλο. Ο χρόνος επιβραδύνεται. Αργή κίνηση, και ο Εβραίος τον κοιτάζει με το βαθύ του βλέμμα δημιουργώντας του ένα αίσθημα ενοχής και φόβου.
Σκέψη πρώτη: «Η σελίδα στο δίκτυο ήταν μυστική σελίδα μίας παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης. Οι Εβραίοι με ψάχνουν για να με σκοτώσουν.»
Σκέψη δεύτερη:«Ο φόβος για τους Εβραίους είναι το τραυματικό αντίκτυπο που είχαν στην ψυχολογία μου τα βιβλία του δημοτικού...ή είναι αλήθεια ότι ο εβραϊκός θεός, ο Yahvé, είναι τόσο κακός και εκδικητικός όσο τον αισθάνομαι εγώ;»
Ήχος: Από το μπαρ «El Paso» απέναντι από την οδό Montera ακούγεται «...que significa un año de amor»
Σκέφτηκε Εκείνη και συνέχισε.
Η πλατεία Callao, το «κέντρο του κόσμου» στο σώμα της μπαλαρίνας, έχει ένα σιντριβάνι μικρό και πανέμορφο. Δεν είναι απ’ αυτά τα επιβλητικά σιντριβάνια που συνήθιζαν να κατασκευάζουν οι βασιλιάδες προβάλλοντας τη ματαιοδοξία τους. Είναι ένα σιντριβάνι γλυκό σαν σοκολατάκι με λικέρ που λιώνει υγραίνοντας το στόμα σου. Απέναντι από την πλατεία, στο υπόγειο, ανάμεσα σε έντονες μυρωδιές και κόκκινα χρώματα βρίσκεται το πιο underground club της Μαδρίτης, το «ohm».
Ίσως είναι αυτή η συνένωση του υγρού στοιχείου με την underground αίσθηση που κάνουν το «κέντρο του κόσμου» ένα μοναδικό σύνολο πάνω στο αρμονικό σώμα της μπαλαρίνας.
Κατέβηκε τις σκάλες, οι δονήσεις της μουσικής και η μυρωδιά των ιδρωμένων αδελφών άγγιξαν το κορμί του. Περπάτησε πάνω στην κόκκινη μοκέτα και σταμάτησε στο κέντρο του μαγαζιού. Ήθελε όλα τα ηχεία στραμμένα πάνω του. Στάθηκε ακούγοντας το πρωτόγονο beat δυνατά στα αυτιά του. Τον ηρεμούσε. Γύρω του ιδρωμένα κορμιά να χορεύουν. Τον ηρεμούσε. Είχε διώξει όλες τις άσχημες σκέψεις από το μυαλό του, το μαχαίρι και το πάρκο.
Η Μαδρίτη έχει μερικές από τις πιο απίστευτες «drag queens» του κόσμου. Φορώντας αστραφτερά φορέματα ή έχοντας κουκούλες στο κεφάλι και μαστίγιο στο χέρι είναι σαν να έχουν δραπετεύσει από το πλατό κάποιου αμερικανού σκηνοθέτη τσόντας.
Έτσι έμοιαζε και η «drag queen» που χόρευε δίπλα πάνω στο βάθρο. Μπορούσε να δει μόνο την πλάτη της από πίσω και πρόσεξε τα κοντά και ανακατεμένα της μαλλιά. Το κιμονό που φορούσε, κόκκινο με κίτρινους δράκους που έτρωγαν ο ένας τον άλλον, του έφερε Εκείνη στη μνήμη του.
Ήχος: Το πρωτόγονο beat ανακατεύτηκε με Bowie με έναν ανεξήγητο τρόπο, λες και ο dj του σύμπαντος γελούσε παίζοντας με τα αυτιά του. «...with your kiss my life beginssss»
Την είδε. Φορούσε το κιμονό της ανοιχτό και καθόταν πάνω του. Ήταν σαν την Αφροδίτη που βγαίνει από τη θάλασσα και κουνιέται ελαφρά από τα κύματα. Ένιωσε τη γεύση των υγρών του μουνιού της στο στόμα του.
Δεν είναι αποδεδειγμένο ακόμα, εκτός από κάποιες προσπάθειες που καταβάλλουν φυσικοί επιστήμονες κάνοντας πειράματα σε ερωτευμένα ζευγάρια, ότι ο άνθρωπος είναι ικανός να επικοινωνήσει πνευματικά με άλλους ανθρώπους από απόσταση.
Εκείνη τη στιγμή, η «drag queen» γύρισε σαν να είχε ακούσει τις σκέψεις του. Αγνοώντας το δολοφονικό του βλέμμα, έσκυψε πλησιάζοντας το πρόσωπό της στο δικό του. Τα μάτια της βαμμένα είχαν το ίδιο σχήμα με τα μάτια Εκείνης. Τον κοιτούσε τώρα, ακριβώς όπως Εκείνη, στέλνοντάς του μερικά ηλεκτρικά κύματα ρίγους.
Τον πλησίασε κι άλλο, έβγαλε την κόκκινη γλώσσα της και έγλειψε το δεξί του μάγουλο.
Έφυγε.
«...with your kiss my life beginssss»
























Κυριακή
6.30 τα ξημερώματα


Έρωτας: Κατά πάσα πιθανότητα να είναι μία συνομωσία μεταξύ χημικών και βιολόγων, η θεωρία που ερμηνεύει τον έρωτα ως μία σειρά χημικών ενώσεων ή σαν ορμονικές επιθέσεις στον εγκέφαλο.
Ο ορθολογισμός κρατάει στο χέρι του την επιστήμη και χαστουκίζει το ρομαντισμό.
Κατέβαινε την Gran Vía ενώ ο ουρανός είχε αλλάξει ήδη φορώντας τα βιολετί χρώματά του. Περπατούσε με τα χέρια στις τσέπες της μαύρης του καμπαρτίνας και είχε την ίδια ουδέτερη έκφραση με αυτή που έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην καθημερινότητά τους. Δεν μπορούσε να καταλάβει πώς ξεκίνησαν όλα. Πώς ερωτεύτηκε μία πόρνη; Η μυρωδιά ίσως. Του το είχε πει. Δεν μπορούσε να σταματήσει τη δουλειά της. Τώρα ξέρει πως ο πραγματικός λόγος δεν ήταν τα χρήματα. Το να κάνει sex με πολλούς άντρες ήταν η ίδια της η ζωή. Σαν να είχαν εμφυτεύσει ένα chip στο κορμί της, προγραμματισμένο να σταματήσει στο νούμερο 70.484 .
Η Plaza de España, το αριστερό πόδι της μπαλαρίνας, είναι μία πλατεία χωρίς γεύση. Μόνο μερικές πλατείες στην Αθήνα θα μπορούσαν να συναγωνιστούν την ασχήμια της. Δίπλα της βρίσκεται ένα από τα πιο ψηλά κτίρια της Μαδρίτης. Στέκεται εκεί με τον μητροπολιτικό χαρακτήρα του, σημαδεύοντας με τις κεραίες του τα σύννεφα.
Μπήκε. Ο φύλακας που ήταν απασχολημένος τρώγοντας σοκολάτα με churros και βλέποντας τσόντες στην τηλεόραση, δεν τον πρόσεξε.
Μπήκε στο ασανσέρ και πάτησε το κουμπί με το νούμερο 32.

Τρέλα: Κανείς δεν έχει απαντήσει με βεβαιότητα εάν οι πραγματικοί τρελοί βρίσκονται μέσα στα τρελάδικα ή έξω από αυτά. Τρέλα θεωρείται η παρέκκλιση από τη συμπεριφορά της πλειοψηφίας και τον τρόπο σκέψης του μέσου όρου ή τελικά βρίσκεται μέσα σε όλους μας και απλά χρειάζονται κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες για να βγει προς τα έξω ;
Κοίταζε το είδωλο του παραμορφωμένο στην ασημένια πόρτα του ασανσέρ. Η εικόνα του χωρίστηκε στα δύο και το ένα κομμάτι προσπαθούσε να σκοτώσει το άλλο με ένα μαχαίρι. Αίματα πετάχτηκαν παντού. Έκλεισε τα μάτια του, αλλά εκείνοι συνέχιζαν να σκοτώνονται μες στο κεφάλι του. Η πόρτα άνοιξε αυτόματα, και βγήκε στην ταράτσα παρέα με τον ουρανό.
Ήχος: Ο ήχος από τον αέρα που φυσά και ο Bowie που ξαναχτυπούσε
"...Ground control to Major Tom..."

Θάνατος: Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το ανθρώπινο κεφάλι ύστερα από τον αποκεφαλισμό στην γκιλοτίνα μπορεί να δει το υπόλοιπο σώμα, νεκρό, για τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα.
Μεσαιωνικές καταγραφές μας πληροφορούν ότι οι άντρες τη στιγμή που πέθαιναν στη γκιλοτίνα ή στην κρεμάλα, άφηναν μικρές ποσότητες σπερματικού υγρού. Αυτή είναι ίσως και η μεγαλύτερη απόδειξη για την παράξενη, σχεδόν μυστηριακή σχέση που έχει ο αντρικός οργασμός με το θάνατο. Κάτι που αρκετοί άντρες το αισθάνονται καθημερινά.
Κάποιοι που ήταν πιστοί και αφιερωμένοι στην γκιλοτίνα, στο παρελθόν, είχαν συνδέσει τα σπερματικά υγρά των νεκρών με την αθανασία. Γι' αυτό, τα συνέλεγαν και τα έπιναν.

Ανέβηκε στο πεζούλι και κοίταξε την πόλη από ψηλά. Ο ουρανός φορούσε ακόμα τα βιολετί του. Ένιωσε τον αέρα στα χείλη του και είδε για άλλη μία φορά την εικόνα Εκείνης μπροστά του.
Σκέφτηκε εκείνες τις τρεις λέξεις. Γι’ αυτόν τώρα, δεν ήταν τρεις. Ήταν μία λέξη, ένα ενιαίο νόημα, μία ενότητα που στη σκέψη της του δημιουργούσε ένα συναίσθημα αυτόματο και βαθύ.
"A small step for a man... a giant step for mankind "
Κατά τη διάρκεια της πτώσης δεν ακούς τίποτα. Η απόλυτη ησυχία. Ο άχρονος χρόνος. Για να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις δει τη ζωή σου σαν ταινία να περνά από μπροστά σου, πρέπει πρώτα να σωθείς. Δεν μπορείς να σκεφτείς ούτε τρεις λέξεις. Στην πραγματικότητα αυτό που νιώθεις είναι μία πίεση στο στήθος και η καρδιά σου αντλεί το αίμα γρήγορα.
Τίποτα άλλο.

"jus qu’ici tus vas bien"..."jus qu’ici tus vas bien"

"...Major Tom to Ground Control..." Ο Major Tom ήτανε junkie.

Έρωτας, Τρέλα, Θάνατος ... Amor, Locura, Muerte.-

5 Comments:

  1. Ανώνυμος said...
    Μου άρεσε πάρα πολύ, είναι εξαιρετικό. Μπράβο.
    Η γραφή μου θυμίζει Grange (Αυτοκρατορία των λύκων, Πορφυρά ποτάμια).Οι εικόνες είναι πολύ ζωντανές. Ο αναγνώστης ακούει,ονειρεύεται, αισθάνεται και βαδίζει στους δρόμους της Μαδρίτης μέσα από τον ήρωα. Και πάλι μπράβο και σ' άλλα τέτοια.
    Ανώνυμος said...
    Έμπειρη γραφή, απόλυτη ισορροπία στη διάρθρωση της ιστορίας,ξεκάθαρες και εύστοχες περιγραφές χωρίς τίποτε το περιττό, κρυστάλλινος ρεαλισμός.
    Ο απλός αναγνώστης μπαίνει στην ιστορία ξεκούραστα, αβίαστα.
    Ο επίλογος εξαιρετικός.
    Συγχαρητήρια!
    Count_Zero said...
    Έχω δηλώσει για τον Γιώργο μπορεί να έχει γράψει μόνο ένα λογοτεχνικό κείμενο αλλά για εμένα είναι συγγραφέας!
    Ανώνυμος said...
    Δηλαδή δεν υπάρχει τίποτα άλλο να διαβάσουμε από το Γιώργο; (κρίμα ρε γαμώτο!)
    Ανώνυμος said...
    Count_Zero :
    Αν είναι έτσι,
    τότε πρόκειται γι'αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις ανθρώπων,
    που γεννιούνται έτοιμοι.
    Χαρισματικοί.

    anima :
    Ναι,κρίμα
    αλλά ο άνθρωπος ζει και δεν τον εμποδίζει τίποτα να συνεχίσει να γράφει
    Θα περιμένουμε.....

Post a Comment